10 FAQs over solliciteren

Door: Angélique Vercauteren 15-2-2018

Categorieën
:
Sollicitatietips,


1. “Vertel eens over jezelf?” Waar te beginnen?
Op deze vraag bestaat geen slecht antwoord! Je kan hier in een notendop vertellen wie je bent in functie van de vacature waarvoor je solliciteert. De interviewer zal hier sowieso op inpikken en het gesprek sturen in de richting die hij/zij wil.

2. Ik krijg de ene vraag na de andere. Wat betekent dit?
Je gesprekspartner stuurt het gesprek een bepaalde richting uit en wil een antwoord krijgen op zijn/haar vraag. Zolang het antwoord door jou niet wordt uitgesproken, zullen er vragen blijven komen.

3. De rekruteerder neemt notities. Is dit een goed teken of niet?
Zie dit als een blijk van interesse. Dit zijn meestal geheugensteuntjes of aanvullingen op jouw cv.

4. Help! Er valt een stilte. Wat nu?
Een stilte voelt vaak oncomfortabel aan. Probeer ze als een kans te zien om een antwoord te (her)formuleren of een extra vraag te stellen. Blijf rustig. Laat zien dat je stevig in je schoenen staat en met verrassende “stress” situaties om kan gaan.

5. Wat als je ik het antwoord op de vraag niet ken?
Zorg sowieso dat je goed voorbereid bent. Herlees vooraf de inhoud van je cv, de vacature en de bedrijfsinfo, surf naar de website of naar Linkedin. Weet je toch het antwoord niet op een vraag? Dan mag je dit zeker zo vermelden, eerlijk zijn is de beste keuze.

6. Is het relevant om iets over mijn hobby’s te vertellen?
Ja. Jouw interesses vertellen iets over wie je bent, over je vaardigheden en persoonlijkheid. Ook over hoe flexibel je bent wat taken, plaats en tijd betreft.

7. Hoeveel personen zullen me interviewen?
Dit hangt af van bedrijf tot bedrijf. In kleinere bedrijven kan je een gesprek hebben met de zaakvoerder of je directe chef. In grotere bedrijven heb je meestal eerst een gesprek met de HR manager of recruiter. Pas in een tweede gesprek ontmoet je de afdelingsverantwoordelijke. Soms krijg je een rondleiding, soms niet.

8. Ik begrijp een vraag niet. Mag ik verduidelijking vragen?
Ja. Hoe spontaner en hoe eerlijker, hoe beter. Zo vergroot je de kans dat je aanvoelt of er een klik is tussen jullie, en of de job wel bij je past.

9. Waarom staat de bedrijfsnaam soms niet op een vacature?
Ofwel gaat het om een discrete vacature: als een werknemer vervangen moet worden, bijvoorbeeld. Ofwel werd de vacature gepubliceerd door een no cure no pay kantoor dat de bedrijfsnaam verbergt om te vermijden dat je rechtstreeks zou solliciteren.

10. Ik ken een werknemer in het bedrijf. Vertel ik dit? 
Ja. Weet dat dit de ideale referentiepersoon is. Het bedrijf zal dan wellicht informeren bij deze persoon of jij een match bent voor de functie en het bedrijf.

 

Zit je met een vraag en wordt deze hier niet beantwoordt?
Bel of mail ons, we helpen je graag verder.


Meer weten? Maak een afspraak voor een verkennend gesprek met één van onze consultants en krijg een helder zicht op je aanpak.