Is manager worden hét streefdoel?

Is manager worden echt het einddoel?
Je studeert af als ingenieur. Jarenlang heb je hard gewerkt als student en je hebt je verdiept in een masterproef over een onderwerp dat je echt interesseert. Uiteindelijk heb je je diploma in handen. Gefeliciteerd! En nu…?
Het is opvallend dat we, wanneer we denken aan de carrière van ingenieurs, vaak direct een manager voor ons zien. Alsof dat de enige optie is, het ultieme doel. Als student hoorde je misschien vaker: "Werk aan je managerskills, want jij zou wel eens een manager van de toekomst kunnen zijn." Helaas denken veel bedrijven hetzelfde.
Promotie maken? Hogerop de ladder komen? Doorgroeien? Een salarisverhoging? Dan lijkt manager worden vaak de enige weg.
Ben jij een geboren manager?
Misschien ben je helemaal niet gemaakt om te managen! Veel ingenieurs hebben een grote passie voor techniek: ze willen problemen oplossen, nieuwe producten ontwikkelen of ontwerpen verbeteren. Ze hebben helemaal geen interesse in organiseren, delegeren of het voeren van functioneringsgesprekken.
Niet alle ingenieurs zijn goede managers. Sterker nog, veel ingenieurs willen helemaal geen mensen aansturen. En dat is helemaal prima.
Gelukkig realiseren steeds meer bedrijven zich dit en waarderen ze expertise steeds meer. In een bedrijf zijn er vaak meer experts nodig dan managers. In technische teams is het logisch dat een ingenieur het team aanstuurt. Maar dit betekent niet dat de beste expert altijd de beste manager is. Soms is het zelfs contraproductief om de beste ingenieur tot manager te maken. Die zal dan bezig moeten zijn met zaken die niet aansluiten bij zijn of haar passie: ontwikkelen, onderzoeken, en problemen oplossen. Dit kan leiden tot frustratie, overbelasting of zelfs burn-out.
Of ben jij een geboren expert?
Steeds vaker erkennen bedrijven de waarde van expertise in plaats van enkel te kijken naar managementvaardigheden. Expertise is immers de sleutel tot vooruitgang en succes. Daarom ontstaan er steeds meer functietitels zoals Expert Designer of Senior Designer, met een bijbehorende loonsverhoging. Zelfs de titel Expert Manager komt steeds vaker voor, omdat het woord manager nog steeds een aantrekkingskracht heeft.
Weet jij waar je passie ligt als ingenieur? Heb je erover nagedacht waar je over enkele jaren wilt staan? En beschik je over de nodige skills om manager of expert te worden? Denk daar goed over na en communiceer duidelijk je wensen en verwachtingen aan je huidige of toekomstige werkgever.
Wil je nog meer weten over leiding geven? Je vindt maandelijks een nieuwe podcast of blog rond de thema's leiding geven of samenwerken.
Of worstel je met je eigen carrièrepad? elekti. vormt hierin graag jouw klankbord! Contacteer ons voor een afspraak.