Willen en kunnen? Of kunnen en niet willen?

Als leider ben je verantwoordelijk voor een team van medewerkers, die stuk voor stuk uniek zijn. Ondanks vergelijkbare opleidingen of ervaring, zal de samenwerking met de ene persoon vaak makkelijker verlopen dan met de ander. Dit is menselijk en hoort erbij. Maar hoe krijg je vat op iedere medewerker? Hoe kun je structuur aanbrengen in de verschillende contacten die je hebt met hen?
Wij bieden je een eenvoudig kader: het willen-kunnen-model.
Willen en kunnen
Idealiter gaan we ervan uit dat elke medewerker zowel wil als kan: ze hebben de juiste motivatie én beschikken over de benodigde vaardigheden om hun functie goed uit te voeren. Dit is de ideale situatie en het ultieme streefdoel. Je wilt dat al je teamleden in deze richting evolueren. Toch moet je bij dit type medewerkers niet achteroverleunen. Het is belangrijk om hen goed op te volgen, uit te dagen en te blijven stimuleren. Als je dit niet doet, of als je het uit het oog verliest omdat ze het goed doen, kunnen ze zich alsnog ondergewaardeerd voelen of stiekem verlangen naar een extra uitdaging zonder dat jij het merkt.
Willen, maar niet kunnen
Er zijn ook medewerkers die de juiste mindset hebben, maar helaas niet beschikken over de benodigde vaardigheden om hun functie goed te vervullen. Deze mensen hebben geduld en begeleiding nodig, bijvoorbeeld door middel van opleiding. Of het nu interne of externe trainingen zijn, je zult ze nauw moeten opvolgen en ondersteunen om hen betrokken te houden en verder te helpen ontwikkelen.
Kunnen, maar niet willen
Sommige medewerkers beschikken over de juiste vaardigheden en ervaring, maar hun motivatie is verdwenen. Ze zijn misschien moe van hun job, of worstelen met veranderingen binnen het bedrijf. Ze kunnen alles, maar hebben weinig zin om mee te evolueren. Dit zijn vaak de 'anciens' van het bedrijf. Als leidinggevende zul je veel energie moeten investeren om hen weer te motiveren en hun drive terug te vinden.
Niet willen en niet kunnen
Dit zijn de meest uitdagende gevallen. De eerste reactie zou kunnen zijn om dergelijke medewerkers niet in je team te willen. Maar zo eenvoudig is het vaak niet. Als je deze medewerkers weer aan de slag wilt krijgen, zul je kort op de bal moeten spelen: constante instructies en regelmatige controle kunnen helpen om ze toch een waardevol onderdeel van het team te laten zijn. Als je deze medewerkers niet aanspreekt op hun gedrag, kan dit leiden tot frustraties bij je andere teamleden. Dus het loont de moeite om in deze situatie voldoende energie te steken.
Wat betekent dit voor je eigen team? Hoe ga jij om met mensen die minder ‘kunnen’ of minder ‘willen’? Raak je er niet helemaal zelf aan uit? Veel leidinggevenden hebben nood aan een klankbord of coach om beslissingen te nemen.
Neem gerust contact op met elekti., we denken graag met je mee.